OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TMC Nederland en VNMG nodigen je graag uit voor de jaarlijkse Summerschool. Dit jaar vindt deze informatieve bijeenkomst plaats op woensdag 15 mei in het Planetarium Amsterdam. Net als voorgaande succesvolle evenementen biedt de Summerschool ook deze keer weer een goede mix van learn & fun. Leren bij de presentaties en workshops en gezelligheid tijdens de barbecue. Dit keer staat er ook een interessante excursie op het programma. Kortom, dit wil je niet missen!

Het thema
Het thema dit jaar is ‘Back to Work’.
We borduren nog even voort op de thema’s ‘Back to Basic’ en ‘Back to the Future’ van de voorgaande edities. Na deze dag neem je alle praktische tips mee terug naar de werkvloer.

Sessies
Deze keer geen keynote, maar meteen de handen uit de mouwen bij de workshops en luisteren bij de interessante presentaties. Uiteraard deze keer ook weer veel aandacht voor MicroStation CONNECT en 3D. Maar ook passeren ProjectWise, Optimize NLCS en OpenRoads Designer de revue. Ook komt de nieuwe account manager van Bentley, Slavco Velickov, iedereen bijpraten over de laatste ontwikkelingen.

Het is weer een gevarieerd en interessant programma, waarbij het misschien moeilijk is om een keuze te maken uit de vier parallelle sessies. Neem daarom vooral een collega mee, zodat je op de werkvloer de meegenomen informatie kunt delen.

Ledenvergadering
Zowel TMC Nederland als VNMG houden hun ledenvergadering. TMC houdt ook haar jaarlijkse bestuursverkiezingen. Hiervoor ontvang je een aparte uitnodiging.

Excursie
Een van de sessies in de middag is een bezoek aan de Gaasperdammertunnel. Een drie kilometer lange landtunnel als onderdeel van het traject A9 Holendrecht-Diemen. Onderweg geven rondleiders van IXAS uitleg over hoe de tunnel is gebouwd en over alle technische systemen in de tunnel. In opdracht van Rijkswaterstaat voert IXAS het project A9 Gaasperdammerweg uit. IXAS is een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam, Fluor, Heijmans en 3i en opgericht voor dit project.

Deze rondleiding kan door maximaal 40 personen worden gevolgd, dus wil je mee? Schrijf dan heel snel in, want vol is ook echt vol. Bij de bevestiging hoor je of je erbij bent.
De rondleiding kan gecombineerd worden met de presentatie ‘van 2D naar 4D’, want het start pas om 15.50 uur. Het volgen van een workshop in dit tijdblok is helaas dan niet mogelijk. Een deel van de borrel zul je missen, maar je bent op tijd terug voor de gezellige barbecue.

Eten en drinken
Er wordt goed voor de innerlijke mens gezorgd. Je wordt ontvangen met koffie en thee met wat lekkers. Er zijn twee pauzes en uiteraard een uitgebreide lunch. Na alle sessies is er een gezellige borrel met een barbecue. Zo krijg je de mogelijkheid om na de avondspits richting huis te gaan en heb je meer tijd om bij te praten en alle ervaringen van de dag te bespreken met elkaar.

Kosten en aanmelding
Zoals altijd is de toegang voor TMC-leden gratis. Leden van VNMG en niet-leden betalen € 75,- voor deze unieke dag. Neem vooral ook je collega mee of de stagiaire of iemand anders die je kent en met Bentley-software werkt.

Aanmelden kan hier.

Wij verzoeken je vriendelijk per persoon in te schrijven en gelieve voor vrijdag 10 mei a.s.
Houd er rekening mee dat met name de hands-on sessies en het bezoek aan de tunnel snel volgeboekt kunnen zijn!
Na inschrijving ontvang je binnen een korte periode een bevestiging.

Wij wensen jou en je collega’s alvast een interessante en vooral leerzame dag toe en hopen je te mogen ontmoeten in Amsterdam.


Programma TMC-VNMG Summerschool

09.30 – 10.00 uur Ontvangst
10.00 – 10.40 uur Ledenvergadering TMC en VNMG
10.40- 10.55 uur pauze
10.55 – 11.10 uur Introductie
11.10 – 12.30 uur VOL- Workshop 3D weergave opties en rapportage mogelijkheden in CONNECT
Workshop Optimize NLCS
Workshop OpenRoads Designer NLCS voor Dummies
Presentatie Update van het ondersteuningsbeleid en commerciële modellen van Bentley – wat betekent het voor de gebruikers?
Presentatie De krachtige combinatie tussen CAD en GIS
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 14.50 uur Workshop WS Annotation Scale
VOL – Workshop Export opties in LumenRT en de Waalkade Nijmegen
Workshop ‘Techtalk’ OpenRoads Designer
Presentatie een 3D stadsmodel – hoe kun je dit maken?
Presentatie Light rail Bergen, Noorwegen
14.50 – 15.10 uur pauze
15.05 – 16.25 uur Workshop Open Data – Bentley Map / PDOK
Workshop MicroStation CONNECT, werken met Item Types
Workshop ProjectWise – gebruik van Flow & Teams en archivering
Presentatie Van 2D naar 4D. Een te grote stap voor de gemeente??
VOL – Rondleiding Gaasperdammertunnel A9 (met uitloop in borrel)
16.30 – 17.30 uur Borrel
17.30 – 20.00 uur BBQ

 

Programma breakout-sessies

Sessie 1
Workshop 3D weergave opties en rapportage mogelijkheden in MicroStation CONNECT
Door: Mark Stals, gemeente Eindhoven en Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam
Een 3D model kan op verschillende manieren worden weergegeven en- gepresenteerd. Tijdens deze workshop behandelen we wat geavanceerde mogelijkheden van de Display Styles , Display Sets, Reference Hidden Lines, Named Presentations en enkele Export opties. Vervolgens behandelen we de Report Tool waar mee eenvoudige rapportages van 3D objecten gemaakt kunnen worden.

Sessie 2
Workshop Optimize NLCS CE
Door:  Paul Haffmans, The People Group
NLCS, de Nederlandse CAD Standaard, is vorig jaar op de ‘pas toe, leg uit’ lijst geplaatst. Dat betekent dat iedereen verplicht is bij het tekenen NLCS toe te passen, tenzij je een hele goede reden hebt dat niet te doen. Dan heb je dus wat uit te leggen. Optimize NLCS CE geeft de mogelijkheid te voldoen aan de NLCS standaard, zonder dat je daar als tekenaar bij na hoeft te denken. Je krijgt je eigen menu’s met je eigen objecten overzichtelijk gerangschikt in de Ribbon of in toolboxen terwijl Optimize NLCS CE er voor zorgt dat je aan de standaards voldoet. Leer in de workshop eigen menu’s en ribbons te maken en leer te werken met de NLCS standaard via Optimize NLCS CE. Ook de eenvoud van plotten komt hierbij aan bod.

Sessie 3
Workshop OpenRoads Designer NLCS voor Dummies
Door: Mark Bos, Ballesta en Erik van Dam, Boskalis
Leer hoe de NLCS in de dgnlibs zijn verwerkt in de Workspace. Zie hoe het werkt, en gebruik het voor je eigen project. We maken een ontwerpje, met lengte en dwarsprofiel.

Sessie 4
Presentatie Update van het ondersteuningsbeleid en commerciële modellen van Bentley – wat betekent het voor de gebruikers?
Door: Slavco Velickov, Bentley Systems
Het ondersteuningsbeleid van Bentley beschrijft de fasen waarin gebruikers in aanmerking komen voor specifieke ondersteuningsservices en biedt de huidige en geplande ondersteuningsstatus voor alle versies van Bentley desktopapplicaties, ProjectWise servers en services en License Administration services. De volgende onderwerpen worden gepresenteerd:

  • connected gebruikers en connect licensing
  • licentiebeheer
  • EVD 2.0 (earned value discount)
  • end of life van bepaalde Bentley-producten en het ondersteuningsbeleid
  • nieuwste Bentley-ontwikkelingen in algemeen

EN

Presentatie De krachtige combinatie tussen CAD en GIS
Door:  Rijk Wesselo, NedGraphics
Door gebruik te maken van kaartinformatie in de buitenruimte middels een tablet wordt het mogelijk om bevindingen buiten terug te melden aan medewerkers op kantoor. NedGraphics biedt daarmee een sluitend werkproces voor veel uiteenlopende toepassingen. Denk aan een medewerker buiten die een melding maakt over foutieve geometrie en daarbij direct een foto toevoegt. De melding inclusief foto landen in een werkvoorraad van de CAD-medewerker. Deze werkvoorraad is een gebruiksvriendelijke werklijst binnen GEOCAD. Van daaruit kan de CAD-medewerker de melding beoordelen en de tekening aanpassen.
Hoe dit in de praktijk werkt laat NedGraphics graag zien aan de hand van een aantal casussen en een demo.

Sessie 5
Workshop Export-opties in LumenRT en de Waalkade Nijmegen
Door: Mark Stals, gemeente Eindhoven en Mustafa Sorkhabi, gemeente Nijmegen
Deze keer een gedeelde workshop. In het eerste gedeelte worden export opties in LumenRT behandeld, onder andere de Live Cube. Vervolgens een LumenRT praktijk verhaal van Mustafa Sorkhabi van gemeente Nijmegen. Gemeente Nijmagen heeft een prachtige film gemaakt van de herinrichting van de Waalkade. Het filmpje en de aankleding zijn gemaakt met LumenRT, de basis van het 3D model met PowerCivil en MicroStation. Mustafa zal aangeven hoe het filmpje tot stand is gekomen.

 Sessie 6
Workshop Annotation Scale, de magie van de automatisch verschalende teksten, cellen, arceringen en lijnstijlen
Door: Ingeborg Hoogenberg, The People Group
Heb je wel eens geworsteld met teksten in verschillende schalen? Meerdere tekststijlen aangemaakt voor elke schaal één en dan de teksten op verschillende lagen (voor elke schaal één) om in elke schaal de tekst in de juiste hoogte te laten verschijnen? Dan moet je echt eens kijken naar de ‘Annotation Scale’. Je hoeft dan nog maar één tekststijl aan te maken en het verschalen gaat vanzelf. Kom en verwonder je!

 Sessie 7
Workshop/demonstratie TechTalk OpenRoads Designer NLCS
Door: Mark Bos, Ballesta, Erik van Dam, Boskalis, André Sprong, BAM en Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam
In deze praat- en doe-sessie gaan we in op de vragen en input van gebruikers en geïnteresseerden. Vraag het de experts!

Sessie 8
Presentatie Een 3D-stadsmodel, hoe kun je dit maken?
Door: Jan Blaauboer, J-Con Advies en Rick Klooster, Future Insight
Steeds meer gemeenten willen een 3D-stadsmodel gaan gebruiken. Voor wat voor model kies je? En als je de keuze gemaakt hebt, hoe kom je dan aan zo’n model? Dit zijn de twee vragen die in deze presentatie beantwoord worden.
Onderwerpen die de revue passeren zijn:

  • het semantisch- en het reality model;
  • stadsmodellen en open standaarden;
  • de uitdagingen bij zowel het maken als het beheren van deze modellen.Doelgroep is zowel management als gebruikers die in interesse hebben voor 3D-stadsmodellen.

EN

Presentatie Light Rail Bergen Noorwegen
Door: Christiaan Post en Eric de Bruin, Sweco
Sweco Nederland heeft een geïntegreerd light rail systeem ontworpen binnen de stad Bergen in Noorwegen. Het werk bestaat uit een nieuwe light rail verbinding van circa 10 kilometer. Deze lijn is inclusief alle aangrenzende infrastructuur, brugconstructies, omliggende openbare ruimtes, met inbegrip van parkgebieden, verplaatsing en aanpassing van de bestaande infrastructuur en 2 nieuwe geblazen tunnels van ongeveer 5 kilometer lang. Eric de Bruin en Christiaan Post nemen de toehoorders graag mee om iets te vertellen over dit integrale project.

Sessie 9
Workshop Open Data
Door: Kees van Prooijen, Bentley Systems
Verschillende PDOK datasets worden gecombineerd met andere bronnen tot een 2D-model. Dit model wordt opgewerkt tot een 3D-model.
Resultaten worden gepresenteerd en beschikbaar gemaakt binnen de organisatie.

Sessie 10
Workshop MicroStation CONNECT. Werken met Item Types
Door: Dirk Boonstra, Bentley Systems en Mieke Pol, gemeente Eindhoven
Item Types is een nieuwe functionaliteit in MicroStation CONNECT Editie. In deze workshop gaan we leren wat je er mee kan doen en hoe je dat moet doen. Item Types is de vervanger van de TAGs functie die in V8i beschikbaar is. Maar met Item Types kun je veel meer. Attributen en geometrische eigenschappen kun je aan een element koppelen. Op basis van Item Types kun je labels plaatsen, Rapportages en Tabellen maken. Het lijkt eerst moeilijk, maar na de Workshop kun je het zelf doen.

Sessie 11
Demonstratie/workshop ProjectWise, gebruik van Flow & Teams en archivering
Door: Benno van Ham, Solvh, Hans Koorneef, Bentley Systems en Johan Vreede, Studio 4D
ProjectWise is al lang veel meer dan de ‘ProjectWise van oudsher’. Er komen steeds meer functies bij die met Microsoft technologie samenwerken bijvoorbeeld. De twee laatste toevoegingen zijn Microsoft Flow en het kunnen gebruiken van Microsoft Teams voor het ontsluiten van niet alleen de data in ProjectWise maar ook vanuit andere databronnen. In deze sessie laat Hans Koorneef zien wat er momenteel al mogelijk is met deze nieuwe technieken. Tipje van de sluier… maak een foto met je mobiele telefoon en met één druk op de knop staat deze foto in een specifieke folder binnen het ProjectWise project!

Het onderwerp Archivering bij ProjectWise duikt met enige regelmaat op. En wordt dan weer snel  vergeten… Er is immers in het algemeen genoeg ruimte om alle documenten te blijven registreren. Toch kan het voorkomen dat er meer aandacht aan archiveren besteed moet worden. Bijvoorbeeld als ‘de laatste versie’ van een document voor andere gebruikers interessant is. Hoewel het niet moeilijk is om dit in te richten zijn er wel enkele eenvoudige regels waaraan men zich moet houden. Deze regels en enkele eenvoudige ondersteunende macro’s worden aan de hand van enkele voorbeelden besproken door Johan Vreede.
Verder zal er waarschijnlijk nog tijd zijn om vragen te stellen over andere ProjectWise-onderwerpen!

Sessie 12
Presentatie Van 2D naar 4D, een te grote stap voor de gemeente?
Door: Maarten van Heest en Griffin Smits, Synchro 4D
Binnen de meeste gemeentes is het werken in 3D nog geen gemeengoed. Dit terwijl veel stedenbouwkundige bureaus,  aannemers in zowel de bouw als in de infra hun projecten wel in 3D ontwerpen. Steeds meer aannemers passen zelfs 4D toe voor de planning en het projectmanagement. Als het project is afgerond en opgeleverd wordt alle 3D en 4D info weer platgeslagen naar 2D, omdat de gemeente (en de provincie en RWS) dat vereist.
Synchro 4D wil laten zien dat het gebruik van 4D BIM en Asset Managent voor de gemeente meer voordelen biedt in de communicatie in alle fases van het project met de inwoners en de aannemer(s) en het beheersen van de voortgang en het voorkomen van faalkosten van projecten.

EN

Rondleiding Gaasperdammertunnel
Door: IXAS
Om de leefbaarheid in Amsterdam Zuidoost te verbeteren, bouwt Rijkswaterstaat een 3 kilometer lange landtunnel tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de rivier de Gaasp. Op de Gaasperdammertunnel wordt een park aangelegd. Mensen van IXAS, IXAS is een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam, Fluor, Heijmans en 3i en opgericht voor dit project. Deze rondleiding kan door maximaal 40 personen gevolgd worden en vol = vol.

 

 

 

[ssba-buttons]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *