Beste VNMG leden,

Voordat we 2019 achter ons laten zou ik graag even kort terug kijken maar vooral vooruit willen kijken met jullie en aangeven wat we samen als VNMG in 2020 willen en kunnen gaan bereiken, vooral gericht op alles wat maar te maken heeft met OpenRoads!

Het Jaar 2019

Allereerst wil ik jullie bedanken voor jullie bijdrage het afgelopen jaar, het was voor ons al vereniging een bijzonder jaar met de viering op 1 juni 2019 van ons 25-jarige bestaan. Dat was een zeer geslaagde dag waar we met een mooie groep “oude” bekende de afgelopen 25 jaar hebben geëvalueerd en met een lach hebben herbeleefd.

Daarnaast was het ook het jaar van verdere samenwerking met de gebruikersgroep TMC vooral terug te zien op de twee zeer succesvolle evenementen Summerschool en zeer recente Winterschool. Als VNMG willen we de samenwerking verder intensiveren daarom gaan we Annemarie in het organisatie comité laten zitten en zijn we nog op zoek naar mensen die ook graag mee willen helpen met het organiseren van deze evenementen.

Naast deze “grotere” evenementen hebben we afgelopen jaar ook weer een aantal gezellige ledenvergaderingen gehad, deze zijn allemaal gericht geweest op de ontwikkelingen betreft OpenRoads. Op een aantal vergaderingen was er een demo te zien betreft de ontwikkelingen en zijn er nog meer mensen enthousiast gemaakt. Dank voor alle bedrijven die zo gastvrij zijn geweest om ons te ontvangen en iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze vergaderingen.

Ook zijn er buiten de ledenvergaderingen een aantal pizzasessies georganiseerd vooral gericht op de ontwikkelingen OpenRoads en de bij behorende Countrykit, ook dank voor al jullie nuttige bijdragen en tijd die hierin is gaan zitten.

2020 het jaar van OpenRoads

Waar we in 2019 nog veel mensen hebben moeten overtuigen van de kracht en het gemak van OpenRoads verwachten we dat dat in 2020 steeds minder nodig gaat worden en dat we het echt kunnen gaan hebben hoe we het gaan gebruiken en hoe we dat als Nederland gezamenlijk zo goed mogelijk kunnen doen!

In de laatste ledenvergadering van het jaar hebben we gezamenlijk daarom de structuur van het VNMG een kleine twist gegeven, waar we eerst twee SIG’s (Special Interest Groups) hadden MX en OpenRoads hebben we besloten om beide SIG’s te stoppen en komende jaar te focussen op vier verschillende groepen met verschillende doelen:

 • Countrykit
  In juni is de eerste versie van de countrykit (gemaakt door Mark Bos, Erik van Dam en Louis van Amerongen) uitgekomen. Nu is er een werkgroep opgezet die deze countrykit naar een volgende niveau wil brengen. Deze werkgroep wordt aangestuurd door Arjan de Waal en is aangevuld met Nuttert de Vries, Mike van Raaij en de eerder genoemde heren.  Het doel is om eerste zoveel mogelijk te analyseren en eerst te proberen een soort van programma van eisen op te stellen en dan daar van zoveel mogelijk te realiseren. De strijd zit hem niet alleen in het programma maar ook hoe NLCS wordt geïnterpreteerd in het 3D verhaal. Mocht je meer willen weten neem dan vooral contact op met Arjan of andere betrokkenen.
 • Workflow
  Omdat OpenRoads Designer echt een andere werkwijze voor het ontwerpen van infrastructuur vraagt dan we gewend zijn vanuit MX willen we in de werkgroep workflow bepalen en vastleggen hoe bepaalde ontwerp acties in OpenRoads uitgevoerd dienen te worden. Heel praktisch en vakinhoudelijk dus  hoe je bijvoorbeeld een horizontaal ontwerp aanvliegt of hoe je bijvoorbeeld een Revit model gebruikt om je talud te snijden om maar twee voorbeelden te noemen. Deze workflow werkgroep wordt aangestuurd door Henny Kooijman, hij zal zorgdragen voor een aantal sessie komende periode en deze samen met de deelnemers inhoudelijk vormgeven. Doelstelling daarbij is dat we deze workflow vastleggen in een soort van wikipedia omgeving zodat we dit makkelijk kunnen laten groeien en beschikbaar kunnen maken voor alle leden en altijd up to date is.
 • Beyond
  Omdat met de komst van OpenRoads er ook een hoop andere technische nieuwe mogelijkheden bij zijn gekomen willen we ook een werkgroep starten die zicht richt op de zaken waar ga je heen met je ontwerp na OpenRoads, daarom “Beyond”. We denken hierbij nu vooral aan Digitail Twins en dus de Itwin Hub. Op de eerst volgende ledenvergadering zal Bentley aanwezig zijn om inhoudelijk een presentatie/showcase laten zien van de mogelijkheden hiervan. Het doel is om tijdens deze ledenvergadering ook iemand te vinden die het leuk lijkt om deze werkgroep te (bege)leiden.
 • SDK
  Voor OpenRoads Designer is er ook een SDK (software development kit) beschikbaar waarmee dus geprogrammeerd kan worden in- en op OpenRoads waardoor we tools of andere zaken kunnen ontwikkelen die we mogelijk nog zouden missen. De focus zal in 2020 vooral liggen op de eerste twee werkgroepen binnen het VNMG om meer kennis van OpenRoads op te doen maar we willen de SDK zeker in de gaten houden om te kijken wat daar mogelijk mee is.

Met de komst en het adopteren van OpenRoads is de nut een noodzaak van VNMG groter dan ooit daarom willen we je ook vragen om komende jaar betrokkenheid te tonen richting het VNMG, er moet veel gebeuren en daarvoor hebben we alle leden en bedrijven die jullie vertegenwoordigen hard nodig. Neem daarom ook vooral je collega’s mee naar de events en betrek ze bij de ontwikkelingen want we hebben echt iedereen nodig om samen de nieuwe standaard van ontwerpen met OpenRoads te bepalen.

Mocht je iets nodig hebben vanuit het VNMG of toch nog het gevoel hebben niet helemaal klaar te zijn voor OpenRoads laat het dan ook vooral weten!

Tot slot nog wat belangrijke data 2020
-Sessie van werkgroepen volgen snel!
-Ledenvergadering 1 – 5 maart 2020
-Summerschool (Concept) – 13 mei
-Ledenvergadering 2 – 28 mei 2020

We hopen je snel te mogen verwelkomen op een pizzasessie betreft Countrykit of Workflow op de ledenvergaderingen of andere events, voor nu vooral hele fijne feestdagen en alvast de beste wensen voor 2020!

Met vriendelijke groet

Jeroen van de Wiel
Namens het gehele bestuur van VNMG
06-23414142 –jvandewiel@thepeoplegroup.nl

[ssba-buttons]

Geef een antwoord