Op woensdag 16 mei organiseren TMC Nederland en VNMG weer hun jaarlijkse Summerschool en we nodigen jou hier graag voor uit.

Een kennisevenement waar leren, luisteren, doen, netwerken, bijpraten en gezelligheid bij elkaar komen. Dit keer is gekozen voor het thema ‘Back to Basic’. De ontwikkelingen gaan hard, belangrijk om deze te volgen. En daar wordt uiteraard ook bij stil gestaan. Maar tijdens deze Summerschool doen we vooral een stap op de plaats en worden de deelnemers naar huis gestuurd met een rugzak vol met tips & trucs. Hoe zat het ook alweer? Een nieuwe tekening opzetten, hoe begin ik hieraan? En hoe kun je deze handig printen? Leer hoe je met de ‘vergeten tools’ makkelijker werkt. En ga zo maar door. Back to Basic dus.

Sessies
De dag begint met een welkomstwoordje van voorzitters Mattijs Bekkers (VNMG) en Paul Haffmans (TMC Nederland). Daarna is het woord aan Gijsbert Noordam van Bentley Systems, die tijdens de keynote-sessie gaat vertellen over iModels, what’s in it for me? Eind vorig jaar heeft Bentley het iModel 2.0-platform aangekondigd. Er is een speciaal deel van de Bentley website voor gereserveerd en de eerste gebruikers zijn met Bentley aan het verkennen wat de mogelijkheden zijn. De vraag is natuurlijk wat deze ontwikkeling voor een ieder betekent en hoe dit toepasbaar is op de eigen situatie. Deze presentatie zal inzicht geven in de hoe en waarom van iModel 2.0 met als doel de ideevorming rond dit platform bij de TMC-leden op gang te krijgen.

Daarna beginnen de parallelle sessies waarbij je zelf een keuze kunt maken welke sessie je wilt volgen. Neem plaats achter één van de laptops voor een informatieve workshop van 80 minuten of luister naar de interessante presentaties van betrokken TMC- en VNMG-leden, relaties en van leverancier Bentley. Er is onder andere aandacht voor MicroStation, OpenRoads, ProjectWise, AECOSIM, LumenRT, BIM en meer.

Tijdens de pauze, de lunch en de gezellige BBQ krijgen de deelnemers voldoende gelegenheid om met elkaar bij te praten. Want van elkaar leer je ook. 

Bouw & Infrapark Harderwijk
Ook de locatie is Back to Basic, want we gaan na het succes van de Summerschool 2017, weer terug naar het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Het Bouw & Infra Park in Harderwijk is een bedrijvencampus en een congrescentrum met moderne vergaderzalen, waar kennis over de bouw, infra en alle daaraan verwante branches wordt verzameld, gedeeld en in de praktijk wordt gebracht. Het uitgestrekte terrein ligt direct aan de A28 en aan de rand van het bos. De locatie is met de auto goed bereikbaar en er is een groot gratis parkeerterrein. Vanaf station Harderwijk rijdt er een buurtbus (lijn 513), maar als je aangeeft dat je van en naar het station gehaald en gebracht wilt worden, dan regelen wij dat.

Toegang
Neem vooral ook je collega mee, of de stagiaire of iemand anders die je kent en met Bentley-software werkt. Leden van TMC Nederland, BE User Group Flanders en Ruimteschepper hebben gratis toegang. Niet-leden en leden van VNMG betalen € 50,-.

Inschrijven kan hier. Na ontvangst krijg je binnen enkele dagen een bevestiging.
Wacht niet te lang met inschrijven, want voor de workshops geldt vol = vol.

Programma TMC-VNMG Summerschool

09.30 – 10.00 uur

Ontvangst

10.00 – 10.15 uur

introductie TMC en VNMG

10.15 – 11.00 uur

keynote Bentley iModels, what’s in it for me?

11.00 – 11.15 uur

pauze

11.15 – 12.35 uur

workshop Printen voor Dummies *

 

workshop ProjectWise, terug naar de basis **

 

workshop Visualisatie basis **

 

presentatie Vulcan & Viking Decommissioning **

 

presentatie Templates Back to Basic *                                          

12.35 – 12.55 uur

ledenvergadering TMC

12.35 – 13.30 uur

ledenvergadering VNMG inclusief lunch

12.35 – 13.30 uur

lunch

13.30 – 14.50 uur

workshop Modellen in MicroStation *

 

workshop Business rules maken binnen RoPlan en/of C-SAM beheer BGT **

 

Introductie OpenRoads Designer NLCS Country Kit **

 

presentatie SmartCities Rotterdam **

 

presentatie AECOsim CONNECT op Nederlandstalige dataset **

14.50 – 15.05 uur

pauze

15.05- 16.25 uur

workshop Een nieuwe tekening, hoe begin ik? *

 

workshop Human Factors meten gedurende gehele ontwerpfase **

 

workshop LumenRT basis **

 

presentatie vergeten tools *

 

presentatie BIM vanuit owner/operator optiek **

16.25 – 17.30 uur

Borrel en rondleiding

17.30 – 19.30 uur

BBQ

   

 De sessies zijn aangeduid met een sterretje. Dit houdt de moeilijkheidsgraad in.
1*          beginnersniveau. Geen voorkennis vereist
2**       nieuwe ontwikkelingen algemeen of licht gevorderd
3***      gevorderd en voorkennis gewenst.

Programma breakout-sessies

Ronde 1, 11.15 – 12.35 uur

Sessie 1
Workshop Printen voor Dummies *
Door: Ingeborg Hoogewerf en Marco Helleman, The People Group

Oké, je tekening is klaar en nu moet er geprint gaan worden of een PDF gemaakt worden. Hoe pak je dat nou handig aan en hoe voorkom je dat je elke keer alles opnieuw moet instellen? Wij laten het je zien. Aan het eind is er nog een kleine demonstratie van de plottools die in Optimize NLCS zitten.

Sessie 2
Workshop ProjectWise, terug naar de basis * tot ***
Door: Benno van Ham, SolvH en Johan Vreede, Studio 4D

  • Beter leren omgaan met de standaard mogelijkheden van de applicatie (cliënt, beheerder). Het verbeteren van de gebruikerservaring en mogelijkheden met de standaard applicatie.
  • De onderwerpen zoeken, weergaves, Custom Folders en projectgerichte zoekvragen zullen de revue passeren.
  • Het maken van hulp-werkbalken voor de gebruikers en hoe verspreid je ze onder de gebruikers.
  • Stempelkoppelingen, Attribuutuitwisseling. Hoe werkt dat ook alweer en wat zijn de beperkingen/mogelijkheden.

De workshop zal voor een deel uit presentatie van de mogelijkheden bestaan met daarnaast de mogelijkheid om een aantal van de onderwerpen hands-on uit te voeren. Interessant voor alle niveaus.

Sessie 3
Workshop Visualisatie Basis **
Door: Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam en Mark Stals, gemeente Eindhoven

Met de visualisatie functies in MicroStation kun je een project tot leven laten komen. In deze workshop wordt uitgelegd hoe er materialen aan objecten kunnen worden gekoppeld, een model belicht kan worden en hoe dit 3D-model realistisch kan worden gemaakt door deze te renderen. Kennis van 3D is bij deze workshop een pre.

Sessie 4
Presentatie Vulcan & Viking Decommissioning **
Door: Stephan van Bakel, Boskalis

Een interessante presentatie over de voorbereidingen voor het verwijderen van oude gasproductie en transportplatformen. Aan de hand van de Microsoft HoloLens worden modellen als voorbeeld getoond.

en

Presentatie Templates Back to Basic *                        
Door: Tobias Rooijers en Jeroen van de Wiel, The People Group

Tijdens de workshop gaan we terug naar de basis. Wat is een template, waar is deze uit opgebouwd en hoe wordt deze toegepast. Na de workshop kunnen zelf basis templates gemaakt worden, kunnen de juiste knoppen gevonden worden en kunnen de templates verwerkt worden in een corridor.

——-

Ronde 2, 13.30 – 14.50 uur

Sessie 5
Workshop Modellen in MicroStation *
Door: Dirk Boonstra, Bentley Systems

Sinds V8 in 2001 kwam, kan er al gewerkt worden met Modellen. Aan de hand van een aantal oefeningen gaan we kijken hoe Modellen gebruikt kunnen worden. Wellicht is er ook een toepassing van Modellen bij die voor jou handig is. De workshop is voor iedereen die een beetje van MicroStation of aanverwante producten weet. We doen de oefeningen in MicroStation CONNECT, maar de meeste mogelijkheden van Modellen werken ook in MicroStation V8i.

Sessie 6
Workshop Business rules maken binnen RoPlan en/of C-SAM beheer BGT **
Door: Derk Nouwens, Crotec

De functionaliteit Crotec Generieke geometrie controle tool is vanaf de start van C-SAM beheer BGT aanwezig binnen deze software en met de release van RoPlan v3 ook toepasbaar op bestemmingsplannen. In de workshop leer je je eigen regels te bouwen om een set objecten/elementen te controleren. Er is geen voorkennis nodig, wel technisch inzicht.

Sessie 7
Workshop/presentatie Introductie OpenRoads Designer NLCS Country Kit **
Door: Mark Bos, Ballesta en Erik van Dam, Boskalis

Introductie in de Structuur van de Explorer, met OpenRoads Standards. Hoe maak je een feature definition, wat is een symbologie definition? Leer en maak zelf een NLCS-stijl van features en symbologies.

 Sessie 8
Presentatie SmartCities Rotterdam **
Door: Harmen Kampinga, Future Insight

3D en 3D-stadsmodellen zijn hot en er zijn allerlei ontwikkelingen op dit gebied. Maar hoe zorg je er nu voor dat de stap wordt gemaakt van een coole eenmalige pilot naar een structurele en flexibele oplossing die écht breed binnen de organisatie wordt gebruikt? De gemeente Rotterdam heeft al sinds enkele jaren een eigen laagdrempelige, open en intelligente online 3D-omgeving, Future Insight ondersteunt bij de inrichting en het gebruik hiervan. Geen ad hoc 3D-omgevingen, maar onderdeel van de organisatie op basis van open standaarden (CityGML) en een robuust platform. Techniek en organisatie gaan hierbij hand in hand.

en

Presentatie AECOsim CONNECT op een Nederlandstalige dataset **                           
Door: Ronny Verbruggen, 4D Select

4D Select ontwikkelde een Nederlandstalige dataset voor AECOsim Building Designer. AECOsim Building Designer is de BIM-oplossing van Bentley. Deze software bevat 4 modules: AECOsim Buildingdesigner Architectural®, AECOsim Buildingdesigner Structural®, AECOsim Buildingdesigner Mechanical® en AECOsim Buildingdesigner Electrical®. Tijdens deze presentatie wordt uitgelegd wat je er zoal mee kan. Er wordt ingegaan op onder andere de nieuwe interface en features, import parametric RFA, cached doorsnedes, display rules met BIM-data, import/export Excel en BIM 3D PDF.

——-

Ronde 3, 15.05 – 16.25 uur

Sessie 9

Workshop een nieuwe tekening, hoe begin ik? *
Door: Ingeborg Hoogewerf, The People Group

Sinds V8 in 2001 kwam, kan er al gewerkt worden met Modellen. Aan de hand van een aantal oefeningen gaan we kijken hoe Modellen gebruikt kunnen worden. Wellicht is er ook een toepassing van Modellen bij die voor jou handig is. De workshop is voor iedereen die een beetje van MicroStation of aanverwante producten weet. We doen de oefeningen in MicroStation CONNECT, maar de meeste mogelijkheden van Modellen werken ook in MicroStation V8i.

Sessie 10
Workshop Human Factors meten gedurende gehele ontwerpfase **
Door: Jeroen van de Wiel, The People Group en Wouter Bets, Nobleo

Met behulp van de bekende softwarepakketten gebruikt door VNMG-ers nemen we jullie mee in een snelle manier om het Nederlandse Wegennet te controleren op Human Factors gehele ontwerpfase van SO tot DO. Door het samenbrengen van de ontwerpen (MicroStation, OpenRoads etc) en verschillende disciplines kan m.b.v. OpenRoads een goed inzicht worden gegenereerd wat de gebruiker ziet en beleeft. Tevens kan m.b.v. het pakket LumenRT een simulatie worden gemaakt inclusief gebruik te maken van de gegevens uit VISSIM (intensiteit/capaciteit van de weg).

Sessie 11
Workshop LumenRT basis **
Door: Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam en Mark Stals, gemeente Eindhoven

LumenRT is een applicatie waarmee je snel impressies, video’s en realtime visulisaties kunt maken van projecten in architectuur, landschap en infrastructurele ontwerpen. Dit alles is mogelijk zonder veel kennis op het gebied van 3D en visualisatie. LumenRT versie 4 is beschikbaar geworden met daarin de mogelijkheid om zelf objecten toe te voegen. Tevens is het mogelijk om een VR-bril te koppelen. Deze nieuwe en andere functionaliteiten zullen tijdens deze workshop aan bod komen.  

Sessie 12
Presentatie Vergeten Tools *
Door: Paul Haffmans, Drie Linden

‘Vergeten Tools’, wie kent ze niet? Nou, jullie, daarom zijn ze vergeten. In deze presentatie neem ik jullie mee in het duistere verleden van de MicroStation-commando’s, nog van voor de taskmenu’s. Ja, zelfs nog van voor de button-bars op het scherm. Met onder andere Key-in commando’s, die ook nu nog verrassend handig kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij het maken van een eigen button bar, task menu of ribbon. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit of deze presentatie iets zegt over de fenomenale backward compatibility van MicroStation of over mijn leeftijd😊

en

Presentatie BIM vanuit owner/operator optiek **                           
Door: Jan Blaauboer, Bentley Systems

In vakbladen en dergelijke wordt BIM heel vaak benaderd vanuit de architect/ontwerper en/of de aannemer. Natuurlijk hebben zij een belangrijke rol in het BIM-proces. Maar… als je je huis laat schilderen, bepaal jij dan de kleur of laat je dat over aan de schilder? Als jij de kleur bepaalt en je bent geïnteresseerd in BIM, is deze presentatie iets voor jou! Ik leg je graag uit waarom jij de leidende rol moet hebben bij het implementeren van BIM. De presentatie is niet product georiënteerd, het is een conceptueel verhaal over BIM en de rol van de owner/operator.

PDF Afdrukken E-mailadres
 

 

[ssba-buttons]

Geef een antwoord